همتراز کاشی یک قطعه محبوب و پرکاربرد بوده که از پلاستیک ساخته می شود؛ این وسیله وظیفه یکدست و هم سطح کردن تایل هایی که در کف و بدنه ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند را برعهده دارد. تراز کننده پلاستیکی، وسیله ای است که اخیراً توانسته جای خود را در بین نصابان کاشی و سرامیک باز کند؛ به همین دلیل می توان گفت که ابزاری جدید و نوپا به شمار می رود. با ما در ادامه این مطلب همراه باشید تا با انواع همتراز کاشی بیشتر آشنا شوید.
همتراز کاشی چیست؟
همتراز کاشی، یک ابزار نصب کاشی بوده که از دو بخش مجزا به نام کلیپس همتراز و گوه همتراز تشکیل شده است. کلیپس یا مادگی به رنگ سفید بوده و از مواد با کیفیت ساخته می شود و گوه یا نری به رنگ آبی، قرمز یا مشکی تولید می گردد. کلیپس تراز کننده کاشی در زمان نصب با قرار گرفتن بین کاشی یا سرامیک و قفل شدن به وسیله گوه همتراز کاشی، موجب هم سطح شدن کامل و دقیق کاشی یا سرامیک های مجاور هم می شود.
در این حالت دیگر نیازی به ضربه های متعدد چکش لاستیکی و استفاده از تراز نیست؛ البته به شرطی که سطح زیرین از قبل آماده سازی شده باشد. استفاده از این روش در مقایسه با روش های سنتی و دوغابی علاوه بر اینکه آسان تر است، سرعت روند کار را نیز افزایش می دهد.
مکانیزم عملکرد همتراز کننده به این صورت است که با فشار همزمان از بالا و پایین به سرامیک سبب می شود تا تایل های مجاور هم از نظر ارتفاع در یک سطح قرار بگیرند. این ابزار برای نصب سرامیک اسلب با ضخامت های مختلف کاربرد دارد.
کاربرد همتراز کاشی و سرامیک چیست؟
همتراز کننده کاشی و سرامیک کاربردهای مختلفی دارد که در ادامه به چند مورد از آن ها اشاره خواهیم کرد :
- به منظور سهولت در نصب کاشی و سرامیک
- برای سنگفرش کردن کف
- برای نصب راحت تر کاشی و سرامیک های بدنه
مزایای استفاده از سیستم همتراز کننده سرامیک
پیش از اینکه به بررسی انواع همتراز کاشی بپردازیم، لازم است با مزایای استفاده از سیستم همتراز کننده نسبت به روش خط تراز برای سرامیک کاری کف آشنا شوید؛ مزایای سیستم همتراز کننده عبارتند از :
- در این روش شاهد تجمع آب اضافی پس از شستشو نخواهید بود؛ زیرا این جمع شدگی مایعات به دلیل هم سطح نبودن سرامیک هاست که در صورت استفاده از سیستم همتراز کننده به شدت کاهش پیدا می کند. چنانچه پس از شستشو در بین سرامیک ها آب جمع شود، پس از مدتی شاهده تیره و لک شدن سرامیک ها خواهید بود.
- سیستم همتراز کننده سبب افزایش سرعت و دقت پروژه های کاشی کاری می شود؛ زیرا برای نصب یک عدد سرامیک کف به شیوه سنتی، نصاب زمان زیادی را سپری می کند تا هر عدد سرامیک را به وسیله چکش لاستیکی و با ضربات متعدد تراز کند.
- استفاده از سیستم همتراز کننده نیاز به تجربه و مهارت بالایی ندارد؛ در نتیجه افراد و اشخاص با تجربه کم نیز به آسانی می توانند با این وسیله کار کنند و در نهایت یک کار زیبا و قابل قبول را به کارفرما ارائه دهند.
- سیستم همتراز کننده مثل قفل و بست سرامیک ها عمل می کند؛ در نتیجه بلافاصله پس از نصب کاشی با استفاده از همتراز، می توانید روی سطح پوشاننده شده با سرامیک تردد کنید.
- از سیستم همتراز کننده می توان در کلیه سطوح عمودی و افقی استفاده کرد.
- استفاده از سیستم همتراز کننده علاوه بر هم سطح کردن لبه های کاشی و سرامیک، سبب ایجاد بندهای منظم و زیبا می شود و بند کشی کاشی و سرامیک را آسان تر می کند؛ در نتیجه اگر پس از گذشت زمان بندها دچار آسیب یا خوردگی شوند، به راحتی می توانید آن ها را بتراشید.
انواع همتراز کاشی کدامند؟
همتراز کاشی و سرامیک انواع مختلفی داشته که هریک کاربرد خاص خود را دارند. به صورت کلی انواع مختلف همتراز کاشی و سرامیک عبارت است از :
همتراز کاشی تخت یا کلیپس و گوه
این نوع از همتراز به دلیل فراوانی بسیار محبوب بوده و دارای ۳ سایز زیر است :
- همتراز کاشی کوچک: ارتفاع داخل کلیپس ۱۷ میلی متر است و مناسب کاشی هایی با ابعاد کوچک ۲۰*۲۰، ۳۰*۳۰ و ۴۰*۴۰ بوده که عمدتاً در سرویس بهداشتی نصب می گردند. همتراز کوچک برای ضخامت های ۶ تا ۸ میلی متر کاربرد دارد.
- همتراز کاشی متوسط: ارتفاع داخل کلیپس ۲۰ میلی متر است و مناسب کاشی هایی با ابعاد ۶۰*۶۰، ۸۰*۸۰ و ۱۰۰*۱۰۰ بوده که معمولا در بدنه و کف از آن ها استفاده می شود. همتراز متوسط برای ضخامت های ۸ تا ۱۲ میلی متر کاربرد دارد.
- همتراز کاشی بزرگ: ارتفاع کلیپس آن ۲۳ میلی متر است. برای سرامیک هایی با ابعاد ۱۲۰*۱۲۰ و ۲۴۰*۱۲۰ و سایزهای بزرگتر کاربرد دارد. این نوع همتراز به دلیل قوی تر بودن در مقایسه با دو سایز دیگر قدرت تاب گیری بالاتری داشته و از آن برای ضخامت های 9 تا ۱۶ میلی متری استفاده می شود.
همتراز کاشی پیچی
همتراز پیچی، یکی دیگر از انواع همتراز کاشی است که به علت عدم استفاده از انبر همتراز در نصب آن، قدرت تاب گیری کمتری را در مقایسه با همتراز تخت دارد؛ به همین دلیل کاربرد آن نیز کمتر است.
همتراز پیچی برای محیط های کوچک مناسب بوده که در آن خرید انبر صرفه اقتصادی ندارد. این نوع همتراز با چرخش به وسیله دست سفت شده و تا حدودی سبب یکسان شدن سرامیک ها در بدنه و کف می شود. همتراز پیچی در سرامیک هایی با ضخامت ۶ تا ۱۴ میلی متر مورد استفاده قرار می گیرد.
همتراز کاشی پروانه ای
این نوع همتراز کاشی و سرامیک جدید بوده و اخیراً وارد بازار ایران شده است. شکل این همتراز مثل یک پروانه دارای دو بال بوده که با خواباندن این دو بال روی هم به سرامیک فشار وارد کرده و سرامیک های مجاور، همتراز می شوند. به دلیل هزینه تولید بالا و قیمت بالا، این محصول کاربرد زیادی ندارد؛ همچنین قدرت تاب گیری آن نیز متوسط است.
نحوه استفاده از همتراز کاشی و سرامیک در زمان نصب
حال که با انواع همتراز کاشی و سرامیک آشنا شدید، باید درباره نحوه عملکرد آن نیز اطلاعات کسب کنید. برای نصب کاشی با استفاده از سیستم همتراز باید سطح زیرین کار را آماده و تراز کرد. سپس با کمک ماله شانه ای، چسب کاشی پرسلان با کیفیت را به روش ترکیبی و با ضخامت مناسب اجرا نموده و سرامیک را در محل خود قرار دهید.
حال کلیپس همتراز یا مادگی را به تعداد لازم در کناره های سرامیک قرار دهید، پس از آن سرامیک های بعدی را قرار داده و گوه همتراز یا نری را از داخل کلیپس رد کنید. در مرحله بعد با کمک آچار همتراز، به سفت کردن همترازها اقدام نمایید. این عمل را تا پوشاندن تمام سطح و اتمام کار ادامه دهید.
پس از خشک شدن تمام چسب کاشی که حدود یک روز طول می کشد، همترازها را از سطح سرامیک جدا کنید. برای این کار تنها ضربه ای را به کلیپس همتراز از بغل با استفاده از یک چکش لاستیکی یا نوک کفش بزنید. پس از پایان کار با استفاده از پودر بند کشی با کیفیت، بندهای سرامیک را پر کرده تا نصب کاشی به نقطه پایانی خود برسد.
جمع بندی
ما در این مطلب شما را با انواع همتراز کاشی و سرامیک آشنا کردیم. همانطور که متوجه شدید استفاده از سیستم همتراز یک شیوه جدید برای هم سطح کردن کاشی و سرامیک است که در مقایسه با روش های سنتی دقیق تر بوده و مزایای بیشتری دارد. چنانچه شما نیز به دنبال نصب کاشی یا سرامیک هستید، توصیه ما به شما این است که از این همترازها استفاده کنید تا نصب کاشی به بهترین صورت ممکن انجام شود.